Een jaarlijks terugkerend en spannend moment voor velen: de bekendmaking van de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar wedstrijd. De winnaar van de Fietsroute van het jaar 2025 verkiezing wordt op de Fiets- en Wandelbeurs bekendgemaakt.
Voor de titel “Fietsroute van het Jaar 2025” zijn drie fietsroutes genomineerd. De kanshebbers zijn de Göta Kanalleden in Zweden, de Route der Norddeutschen Romantik in Duitsland en de Vélomaritime in Frankrijk.
Eerdere winnaars van de Fietsroute van het Jaar Verkiezing zijn de Oostzeeroute (2019), La Dolce Via (2020), de IJzerengordijnroute (2021), Royal Canal Greenway (2022), De EuroVelo 5 Via Francigena (2023) en de Van Gogh Drenthe route in ons eigen Nederland.
De Zweedse Göta Kanalleden beslaat 220 kilometer langs een historisch kanaal met 58 sluizen. Langs de route vind je tal van koffiegelegenheden en ijssalons, en in de zomer kun je met een veerpont diverse meren oversteken. De Route der Norddeutschen Romantik, met een lengte van 286 kilometer, voert door het kustgebied van Mecklenburg-Vorpommern en het eiland Rügen en volgt het werk van de bekende Duitse schilder Caspar David Friedrich. De Vélomaritime is de langste van de genomineerden en strekt zich over 1.500 kilometer uit, van Roscoff in Bretagne tot Duinkerke aan de Frans-Belgische grens. Deze route biedt indrukwekkende landschappen zoals de Roze Granietkust, de invasiestranden en de Baai van de Somme.
De uitverkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, bedoeld om de aanleg van hoogwaardige fietsroutes te bevorderen. Juryleden Bert Sitters, Mirre Oost en Jessica de Korte hebben de routes volledig gefietst, waarbij zij met name letten op bewegwijzering, wegkwaliteit, de aanwezigheid van fietspaden, voorzieningen voor fietsers zoals bankjes en horecagelegenheden, informatieborden en mogelijke verkeersbelemmeringen. De jury toont zich zeer tevreden over de kwaliteit van de genomineerde routes, die allen door prachtige landschappen lopen, rijk zijn aan geschiedenis en veel fietspaden omvatten.
Wie gaat er dit jaar met de prijs vandoor?
De jury bepaalt de uiteindelijke winnaar door punten toe te kennen volgens een matrix. De beslissing belooft lastig te worden, aangezien alle drie de routes een hoge beoordeling krijgen en elk op zijn eigen manier uniek is. Op vrijdag 14 februari (Valentijnsdag) wordt de winnaar onthuld tijdens de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht.
De Göta Kanalleden (Zweden)
De Göta Kanalleden voert je van Sjötorp bij het Vänermeer naar Mem aan het Slätbakenmeer, dat aansluit op de Oostzee. Hoewel de route steeds het kanaal volgt, brengt elk stukje weer iets nieuws. Vooral de reeks van 58 sluizen trekt de aandacht; op bepaalde punten liggen de sluisdeuren dicht achter elkaar, wat zorgt voor een trapsgewijs stijgen en dalen van de schepen.
Langs het kanaal bevinden zich gezellige plekken om even te stoppen, met huisgemaakte taarten en ijs. Het landschap biedt een rijke variatie, van lange lanen met bomen en bossen tot uitgestrekte weilanden, en natuurlijk het kalme water dat zorgt voor een ontspannen sfeer. In de zomer kun je met een boot enkele meren oversteken en zelfs een stukje door de sluizen varen. De nabijgelegen dorpen en stadjes hebben interessante musea die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Route der Norddeutschen Romantik (Duitsland)
Deze fietsroute neemt je mee op een tijdreis door de Romantiek, in de voetsporen van de befaamde Duitse schilder Caspar David Friedrich. Denk: eind 18de, begin 19de eeuw, toen mannen nog slobkousen droegen en kunst vooral dramatisch moest zijn. Je fietst langs plekken die Friedrich destijds helemaal betoverden, zoals Kaap Arkona, de mysterieuze Koningsstoel, en de ruïne van de Kloosterkerk van Eldena. Je tocht voert over het eiland Rügen, waar de badplaatsarchitectuur uitpakt alsof elke dag een strandfeest is en je vanaf de krijtrotsen adembenemend uitzicht hebt over de Oostzee – probeer niet duizelig te worden van al die pracht.
Onderweg krijg je een afwisselende dosis natuur, zeegezichten en historische charme in de oude Hanzesteden Stralsund en Greifswald. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je hier ook een lesje DDR-nostalgie in Mecklenburg-Vorpommern: souvenirs uit een tijdperk van Trabantjes, Plattenbau en een strikt geplande economie. Bereid je voor op een rit vol cultuur, geschiedenis, en adembenemende uitzichten – met een snufje romantische melancholie erbij!
La Vélomaritime (Frankrijk)
La Vélomaritime is het Franse gedeelte van de EuroVelo 4, ook wel de Midden-Europaroute genoemd, en heeft eigen herkenbare bewegwijzering. Ik heb zelf een deel van de Vélomaritime gefietst; was een prachtige ervaring! De route biedt een bijzonder gevarieerd landschap. In Bretagne wisselen pittige klimmetjes en afdalingen elkaar af, en fiets je langs zandstranden, sfeervolle Bretonse dorpjes en houten vissersbootjes. Een van de opvallende natuurverschijnselen hier zijn de indrukwekkende rotsformaties van de Roze Granietkust.
Vanaf de abdij van Mont Saint-Michel leidt de route door het groene binnenland van Normandië, waar je deels over voormalige spoorbanen, de voies vertes, kunt rijden. Terug aan de kustlijn passeer je de invasiestranden vol monumenten en musea. Verderop in de route voeren witte krijtrotsen je naar karakteristieke badplaatsen, waar de belle-époque villa’s een kleurrijk beeld vormen. De Baai van de Somme in Hauts-de-France doet zelfs denken aan Nederland, met zijn uitgestrekte duinen, wetlands en grazende Schotse Hooglanders.
Lengte routes Fietsroute van het jaar 2025
De routes verschillen sterk in lengte. De Vélomaritime is met 1500 kilometer met afstand de langste. De Duitse en Zweedse routes ontlopen elkaar weinig, en zijn ideaal voor een korte fietsvakantie: 286 om 220. Als de winnaar van de fietsroute van het jaar 2025 verkiezing bekend is zal ik dat hier uiteraard melden. Mar leuker is om zelf naar de Fiets- en Wandelbeurs te gaan in februari! Daar is in mijn ervaring altijd een hoop te beleven en kom je een hoop fietsroutes tegen voor op je to-do-list.