Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht is de Deense Oostzeeroute gekozen tot Fietsroute van het Jaar 2019. Traditiegetrouw koos een jury uit een aantal lange-afstand-fietsroutes. De ruim 800 kilometer lange route is de langste nationale fietsroute in Denemarken.
Baltic Sea Route N8
De Baltic Sea Route N8, zoals deze fietsroute officieel heet, is onlangs vernieuwd. Delen van het traject zijn omgeleid, waardoor er nu een soort achtje is ontstaan. De route leidt langs onder meer de kastelen Egeskov en Koldinghus, het pittoreske Sønderborg en heuvels, stranden en landbouwgebied. Meer info over deze fietsroute vindt u op visitdenmark.nl
Een digitale fietskaart van de Oostzeeroute met hoogtepunten vindt u hier. Mocht u overwegen deze route te gaan fietsen: er is ook een fysieke gids beschikbaar, van BikeLine. Deze ‘Ostsee-Radweg Dänemark gids’ is te bestellen bij onder meer de fietsvakantiewinkel. Vanwege de recente veranderingen gaat het om een actuele gids, uitgegeven in 2018.
De 4 andere genomineerden voor Fietsroute van het Jaar waren de Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden. Vorig jaar werd op de Fiets- en Wandelbeurs de Kattegattleden in Zweden tot fietsroute van het jaar uitgeroepen. De noordelijke fietsroutes doen het dus goed bij de jury, kennelijk.
Een passage uit het juryrapport van dit jaar: ‘Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.’
De gecombineerde Fiets en Wandelbeurs, Bike MOTION Benelux en E-bike Xperience werden in 2019 door ruim 43.000 wandel- en fietsenthousiastelingen bezocht. Zoals gebruikelijk waren er diverse fabrikanten van zowel elektrische als ‘gewone’ trekkingfietsen aanwezig. Fietsvakantiegangers konden op het testparcours onder andere de Santos Travel Lite, Santos Cross Lite en fietsen van idworx en Avaghon testen. Wie eens iets anders wilde proberen dan een trekkingfiets kon bijvoorbeeld de benen strekken op een tandem of ligfiets.
Naast fietsfabrikanten waren er diverse stands met reisaanbieders van actieve fiets- en/of wandelvakanties, zoals ECKTIV, SNP Reizen, Mozaïek Reizen en Sawadee. Vrijwilligers gaven workshops en lezingen, of hielpen met informatie over specifieke wandel- en fietsbestemmingen. Ook het pelgrimspaviljoen trok weer vele geïnteresseerden.
Houdt u voor informatie over de volgende Fiets- en Wandelbeurs in 2020 de website fietsenwandelbeurs.nl in de gaten, of meldt u aan voor de nieuwsbrief.