Op fietsvakantie met de kinderen: sommige ouders moeten er niet aan denken met kids op fietsreis te gaan; anderen neme de kinderen juist zo vroeg mogelijk mee met de fiets door Europa. Deze pagina gaat over fietsvakanties met kinderen.
Je vindt hier reisorganisaties die kindvriendelijke fietsreizen aanbieden, maar ook tips voor gezinnen die zelfstandig op reis willen en bijvoorbeeld willen kamperen.
Populaire Fietsvakanties met Kinderen
Cycle Tours en Fietsrelax bieden fietsvakanties met kinderen aan. Er zijn natuurlijk nog veel meer kindvriendelijke fietsvakanties te vinden. Met name SNP heeft veel kindvriendelijke fietsvakanties; er staan er ruim 20 op de website. SNP Natuurreizen heeft bij hun gezins-fietsreizen altijd kindvriendelijke hotels, herbergen en chambres d’hôtes. Mozaïek Reizen heeft 14 gezinsfietsvakanties.
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie met Kinderen
Hier vind je een overzicht van bekende reisorganisaties waarbij je een fietsvakantie die geschikt is voor kinderen kunt boeken. Natuurlijk zijn er meer organisaties waarbij dit kan, maar bij deze wordt het expliciet vermeld. Daarbij heeft een aantal een zoekfunctie op de site om een geschikte fietsvakantie voor kinderen te zoeken en/of staat het expliciet per reis vermeld of deze geschikt is om met de kids te doen.
Tips voor een Fietsvakantie met Kinderen
Hier volgt nog een aantal tips voor een fietsvakantie met het gezin. Sommige tips hebben alleen betrekking op erg jonge kinderen, andere gelden weer voor kinderen van alle leeftijden. De belangrijkste tip is denk ik dat je het leuk probeert te houden voor iedereen, en niet over (fysieke) grenzen heen gaat. Fietsen met kinderen is toch heel anders dan wanneer je in je eentje naar Rome fietst, om maar wat te noemen.
- Zorg voor afwisseling in uw route
- Pauzeer op tijd
- Kies voor leuke campings / hotels
- neem niet te veel speelgoed mee
- Zorg voor een goede fiets, zeker als jullie wat heuvel moet beklimmen en/of het de bedoeling is dat de kinderen ook met fietstassen gaan rijden. Dit hoeft echt geen dure vakantiefiets te zijn, al zijn die er wel in kindermaten.
Fietsvakanties zijn een populaire trend, en met reden – ze bieden een unieke manier om in je eigen tempo een nieuwe bestemming te verkennen. Maar voor gezinnen met jonge kinderen kan het plannen van een fietsvakantie ontmoedigend lijken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar om het planningsproces te vergemakkelijken.
Eén mogelijkheid is om een fietstocht te boeken bij een gespecialiseerd reisbureau, dat de logistiek en accommodatie voor jullie kan regelen. Een andere optie is om je eigen reis te plannen en extra spullen mee te nemen, zoals kinderfietsen of fietskarren, om het comfortabel te maken voor het hele gezin.
Dit artikel geeft gedetailleerde informatie over hoe je een succesvolle en plezierige fietsvakantie met kinderen kunt plannen, evenals tips voor enkele reisorganisaties die zulke vakanties aanbieden.
Fietsen met baby’s
Fietsen met een baby kan een leuke en unieke manier zijn om van een vakantie te genieten, maar het vereist wel een goede planning en uitrusting. Een fietskar is de meest voor de hand liggende optie om jullie kleintje te vervoeren, zodat je gemakkelijk benodigdheden als luiers en voeding kunt opbergen.
Het is echter belangrijk om rekening te houden met de tijd die je baby in een autostoeltje of drager doorbrengt, want lange periodes kunnen negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van zijn heupen en ruggengraat. Houd tijdens het fietsen rekening met de behoeften van je kind en neem zo nodig pauzes en vermaak. Met de juiste uitrusting en aandacht voor veiligheid kan fietsen met baby’s een lonende ervaring zijn voor het hele gezin.
Fietsen met peuters en kleuters
Fietsen met peuters of kleuters kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk! Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is het plannen van overnachtingen waar jullie kinderen andere kinderen kunnen ontmoeten en spelen. De kinderen zijn snel tevreden met een comfortabele omgeving, wat water en snacks, en speelgoed in de fietskar. Laat de gedachte om jonge kinderen mee te nemen op een fietstocht je niet afschrikken – met wat zorgvuldige planning kan het een plezierige en gedenkwaardige ervaring worden voor het hele gezin.
Fietsen met kinderen van de basisschoolleeftijd
Fietsen met kinderen in de basisschoolleeftijd kan een leuke en actieve manier zijn om samen tijd door te brengen als gezin, maar het is belangrijk om de afstand en de route te overwegen voordat jullie op pad gaan. Hoewel het misschien leuk is voor een kind om één keer een kleine berg op de fiets te bedwingen, zullen ze het misschien niet graag nog een keer doen.
Plan pauzes en gerichte beloningen, zoals ijsjes of stops bij speeltuinen, om jullie kind gemotiveerd te houden. Het is ook nuttig om een vooraf afgesproken eindbestemming voor de dag vast te stellen, zodat ze iets hebben om naartoe te werken. De fiets van een kind of aanhang-fiets aan die van jullie koppelen is een optie, of ze kunnen helemaal alleen rijden als ze zich zelfverzekerd genoeg voelen. Hoe je het ook doet, fietsen met kinderen kan een leuke activiteit zijn voor het hele gezin.
Fietsen met oudere kinderen
Fietsvakanties met kinderen kunnen ontzettend leuk zijn voor het hele gezin, maar als onze kinderen ouder worden, staan ze niet altijd te springen om mee te gaan. Maar door ze te betrekken bij de planning en de besluitvorming kan hun belangstelling levend worden gehouden. Van het kiezen van de route en de camping tot het bepalen van rustdagen en activiteiten, jullie oudere kinderen inspraak geven in de plannen kan ervoor zorgen dat ze zich meer betrokken voelen bij de ervaring.
Het is belangrijk hen niet te overladen met beslissingen of verwachtingen, want te veel druk kan hun plezier wegnemen. Door je kinderen te betrekken bij de planning van een fietsvakantie kun je ze geïnteresseerd houden en ervoor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft.
Reisorganisaties voor Fietsvakanties met het Gezin
Wil je je liever geen zorgen maken over de research en planning van je fietsvakantie? Kies dan voor een georganiseerde fietstocht met jullie gezin! Veel reisorganisaties zijn begonnen met het aanbieden van fietsvakanties die kindvriendelijk zijn. Deze omvatten speciale routes om te fietsen die ontworpen zijn met kinderen in gedachten, en ook accommodatiemogelijkheden die speciaal gericht zijn op gezinnen met jonge kinderen.
Hier is een lijst van reisorganisatoren, evenals enkele vriendelijke fietsbestemmingen voor kinderen:
- SNP Natuurreizen: Frankrijk, Sud-Tirol en Trentino, Zuid-Dalmatië, Asturië, Via Rhona, Catalonië, Canada
- Fietsrelax.nl: Drenthe, Twente, Dordogne, Loire-dal, Piemonte, Jutland, Provence, Duitsland
- Cycletours.nl: Groepsreizen met kamperen, leuk voor de kinderen! Of individuele fietsvakanties met het gezin. Bourgondië en Morvan, Karinthië, Triglav (Slovenië)
- MozaiekReizen.nl: : Tauern Radweg (Alpen), Praag naar Dresden, Langs de Mur in Oostenrijk, Merano naar het Gardameer, fietsen langs de Loire. Dit zijn speciale familie-fietsvakanties, compleet met bijvoorbeeld hotels met speeltuinen en/of zwembad, en soms andere activiteiten zoals kanoën, wandelen of klimmen bij een high-rope centre.
Nog een aantal tips voor een fietsvakantie met kinderen
Hier volgen nog enkele tips om fietsen leuk te houden voor het hele gezin:
1. Zorg voor afwisseling in jullie route Probeer niet vast te houden aan één soort bestemming, zoals het bezoeken van alleen rivieren of kastelen, maar probeer een verscheidenheid aan bezienswaardigheden en activiteiten in te bouwen. Dit houdt de reis voor iedereen interessant.
Zoek bezienswaardigheden die binnen een redelijke afstand van elkaar liggen (30-60 km) en vermijd al te steile hellingen of drukke wegen. Plan niet te ver van tevoren en laat onderweg ruimte voor flexibiliteit. Overweeg te stoppen bij een pretpark of een andere bestemming waar je wat extra tijd kunt doorbrengen om te ontspannen en plezier te maken.
2. Pas het tempo en de afstand aan. Dit betekent niet dat jullie alle uitdagingen moeten opgeven, maar eerder dat je een evenwicht moet vinden tussen hen pushen en luisteren naar hun behoeften. Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om dat laatste stuk naar de camping door te duwen, maar dat is het waarschijnlijk niet waard als je kind huilt en uitgeput is.
Aan de andere kant is een dagelijks half uur zeuren niet noodzakelijkerwijs een teken dat het tijd is om te stoppen voor de dag. Luister naar jullie kind en beoordeel de situatie, en probeer een plek voor de nacht te vinden voordat iedereen te hongerig of te moe wordt.
3. Neem op tijd pauze. Om de eentonigheid van het reizen voor je kind te doorbreken, en ze de aandacht te geven die ze nodig hebben, stop je op plaatsen waar ze kunnen rondrennen en spelen. Dat is niet alleen gunstig voor hen, maar ook plezierig voor jou.
4. Plan onverwacht een rustdag. Als uw kind het kamperen echt leuk vindt, of je denkt dat het misschien gewoon een rustdag nodig heeft, wees dan niet bang om een onverwachte pauze te plannen.
5. Beloon goed gedrag. Koop voor jullie kind een ijsje of wat frietjes als je op de camping aankomt, als beloning voor hun “goede gedrag”
6. Beperk hoeveelheid speelgoed. Hoewel kinderen vaak met bijna alles vermaakt kunnen worden, kun je het beste de hoeveelheid speelgoed die je meeneemt op vakantie beperken. Kies alleen hun favoriete voorwerpen die urenlang vermaak bieden. De kans is groot dat ze ook zonder veel extra gewicht van onnodig speelgoed genoeg te doen hebben
7. Betrek de oudere kinderen bij de routeplanning en de keuze van de overnachtingsplaats. Een eigen fietscomputer is hierbij handig. Net als een bewegwijzerde route, zodat de kinderen elk opeenvolgend bord onderweg kunnen “ontdekken”. Door je kids mee te laten beslissen hoe de route moet lopen, geef je ze enige verantwoordelijkheid voor de tocht. Zo is het spannender voor ze, en hoeven jullie ze waarschijnlijk minder te activeren.
8. Als de kinderen oud genoeg zijn, geef ze dan wat eigen bagage mee, zoals een stuurtas met speelgoed en een slaaprug op de rug. Dit bespaart ruimte en gewicht op je eigen fiets. Als je kleine kinderen hebt die nog een kinderwagen of aanhang-fiets nodig hebben, bedenk dan dat je al dat gewicht zelf moet verplaatsen – en er is altijd ruimte voor meer in aanhangers! Maar pas op voor te veel gewicht. Je kunt bij de Fietsvakantiewinkel.nl kleinere slaapmatten, tassen enz. kopen.
9. Hoewel ouders misschien in de verleiding komen om een langere route of afstand te nemen, aarzel dan niet om hulp te vragen van het treinvervoer als het allemaal net iets te ver blijkt te zijn voor de kinderen. Anders loop je het risico dat u het volgende jaar wat opstartproblemen krijgt omdat ze de uitdagende ervaring niet willen herhalen.
10. Doe tijdens uw vakantie wat je wilt, maar houd altijd de controle. Je hoeft u niet gebonden te voelen aan jullie oorspronkelijke schema.
11. Door online te lezen over de fietservaringen van andere gezinnen kunnen jullie leren hoe je kinderen (en jullie zelf) beter kunt voorbereiden op een komende fietstocht.
Je kunt een overweldigende hoeveelheid uitrustingstips, reisverslagen en andere nuttige informatie voor een fietsvakantie met kids vinden op de fietsvakantie-kinderen.startpagina.nl.
12. Eindig met een goede noot door ervoor te zorgen dat iedereen in het gezin geniet van de vakantie – dat zorgt voor leukere herinneringen.
Nuttige sites en artikelen over fietsen met kinderen:
- fietsenmetkinderen.info
- vakantie-met-kinderen.com/fietsvakantie-met-kinderen
- nederlandfietsland.nl/fietsen-met-kinderen
- Je kunt een overweldigende hoeveelheid uitrustingstips, reisverslagen en andere nuttige informatie vinden op de fietsvakantie-kinderen.startpagina.nl.
Ervaringen met Fietsvakanties met Kinderen
Ben jij al eens met je (jonge) kids op fietsvakantie geweest? Dan vind ik het leuk en waardevol als je je ervaringen wilt delen op deze website. Liep je tegen veel zaken aan of ging het juist heel goed, fietsen met de kinderen? Gaan jullie vaak met het gezin fietsen of was het eens maar nooit weer? En vooral: heb je tips met betrekking tot kindvriendelijke routes, of tips die toegevoegd kunnen worden aan bovenstaand lijstje? Ik hoor het graag.
Je kunt een comment achterlaten onder dit artikel, of als je een lang verhaal hebt contact met me opnemen.