Op Fietsvakanties.net laten we graag het woord aan de fiets-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties. Als eerste is Daan Remijnse aan de beurt, de eigenaar van Abel Reizen. Hopelijk volgen er snel meer!
Bedankt Daan dat je de moeite wil nemen enkele vragen te beantwoorden voor Fietsvakanties.net. Zou je in een paar zinnen kunnen beschrijven wat voor een soort reizen jouw reisorganisatie aanbiedt en wat je doelgroep is?
Ja dat doe ik graag. Abel Reizen verzorgt e-bike fietsvakanties op maat van 1 tot 3 weken in Scandinavië, Schotland en sinds kort ook Nederland. De individuele reizen komen tot stand met betrokkenheid van het reisgezelschap. De meerdaagse tochten gaan door afwisselende natuurgebieden en berglandschappen zonder bagagevervoer en zonder gids.
De doelgroep bestaat uit 45+ ers die houden van natuur, reizen en hebben een actieve levensstijl. Een andere groep zijn de actieve gezinnen uit Nederland en Belgie. De ouders vinden het geweldig om met de kinderen een avontuur op de fiets mee te maken en zo een land te ontdekken.De e-bike zorgt ervoor dat de kinderen makkelijk mee kunnen komen.
Hoe ben je op het idee gekomen te starten met Abel Reizen?
Ik ben lange tijd docent geweest op een middelbare school in Lisse. Zomers werkte ik als reisbegeleider en nam ik kleine groepen mee naar Noord Europa. Ik vond dat fantastisch! Mensen verbinden met elkaar, genieten van het buiten zijn en het uitwisselen van ervaringen na een lange dag. Ik kreeg veel energie als gids en merkte dat het enthousiasme mij niet losliet.
Tegelijkertijd zag ik de impact van het toenemende toerisme in Scandinavië, al die auto’s, campers en bussen achter elkaar langs de fjorden en over de bergen. Verschrikkelijk om als natuurliefhebber dat te zien. Met de opkomst van de e-bike zag ik kans om Scandinavie op de kaart te zetten op een milieuvriendelijke manier.AL fietsend ervaar je de natuur zoveel meer, het is gezond voor je en schaadt de natuur niet.
Hoe lang bestaat je reisorganisatie nu?
Het bedrijf is in 2018 opgezet en vorig jaar ben ik uit loondienst gegaan van mijn oude school waar ik lesgaf.
De naam Abel Reizen, hoe ben je daar op gekomen?
Abel komt van Abel Tasman, de reiziger die Nieuw Zeeland ontdekte. Zelf was ik daar geweest als backpacker waar de liefde voor de natuur is ontstaan. Later zag ik grote overeenkomsten met Noorwegen. Scandinavië is voor mij het Nieuw Zeeland van Europa. Een korte krachtige naam die staat voor natuurbeleving en vrijheid.
Op welke manier onderscheidt Abel Reizen zich van andere reisorganisaties voor fietsreizen?
Als ik met ondernemers in onze branche in gesprek ga merk ik dat we het klantbelang allemaal belangrijk vinden en ernaar handelen. Goede service, maatwerk en kennis van de bestemming hebben we allemaal.
Het onderscheidt zit hem in het het ontwerpen van de tocht, het inspireren van je klant en oprecht interesse tonen in de behoeften. Het gaat om details die het verschil maken. De juiste framemaat voor een kind, informatie van tunnels en ferry’s tot en met een berichtje sturen of alles oke is tijdens een storm. Door verwachtingen te overtreffen i.c.m. een vernieuwend aanbod denk ik dat bestaande klanten ook terug blijven komen.
Als je vakantiefietsers slechts 1 van je reizen zou kunnen aanbevelen, welke zou dat dan zijn en waarom specifiek die reis?
Dat zou de fietsreis zijn die gaat van Tromsø naar de Lofoten in Noorwegen. Hierin zit alles wat je van Noorwegen en een fietsavontuur mag verwachten. 650 Km wordt je voortdurend verrast door de veelzijdigheid van het landschap: diepe fjorden, afgelegen strandjes, berglandschappen en het comfort van prachtige houten cabins op de route.
Ga je in juni dan maak je ook nog eens de Midzomernacht mee. Je bent zo noordelijk dat de zon niet onder gaat. Magisch!
Je bent veel actief in Scandinavië. In welke zin verschilt de fiets- en vooral fietsvakantie-cultuur daar ten opzichte van Nederland?
Ja goede vraag. Grote verschillen inderdaad. Wij zien de fiets als middel om naar het werk te gaan en in onze vrije tijd voor recreatie. Veel Nederlanders maken kort en lange fietstochten en we kennen een goed LF netwerk die dat mogelijk maakt.
Noorwegen is een (zeer) bergachtig land met een infrastructuur dat niet is gemaakt voor de fietser. Een paar maanden per jaar is het in veel gedeeltes sneeuwvrij en voldoende licht om sowieso te kunnen fietsen. Dan zijn er nog de enorme afstanden dat men liever de auto pakt. Fietsen is voor sporters die met de mountainbike de natuur ingaan of jonge hoogopgeleide mensen die met een dure e-bike in de stad ermee naar het werk gaan.
Er wordt wel meer en meer geïnvesteerd vanuit de Noorse overheid om fietsen aantrekkelijker te maken. Fietspaden worden aangelegd in de grotere steden en er komt steeds meer aandacht voor. De fietswegen langs de kust worden vooralsnog vooral gebruikt door buitenlanders.
Waar wil je met je bedrijf staan over grofweg 5 jaar? Zijn er bijvoorbeeld nog bestemmingen die je toe wilt voegen of andere ambities?
Ambitie genoeg, maar wel in een tempo dat bij mij past. Dat betekent dat ik de service wil verlenen die ik nu ook doe. Ik sta altijd open om geinspireerd te worden voor nieuwe bestemmingen in Scandinavie en Groot Brittannie die passen bij het concept.
Op dit moment kijk ik met veel interesse naar de Faeröer Eilanden (Denemarken), Wales en ook Ijsland staat op het lijstje. De feedback van mijn klanten neem ik mee om het bestaande reisaanbod uit te breiden. Naast fietsreizen ben ik overigens ook actief met Lapland vakanties in de winter. Genoeg te doen dus!
Ben je zelf eigenlijk een fanatieke fietser Daan? En zo ja wat is je mooiste fiets-ervaring?
Zeker wel. Ik merk wel dat ik meer en meer op kantoor aan het werk ben. Dat is een bewuste keuze. Ik vind het ook fijn om gefocust op kantoor kaarten te bestuderen en reizen uit te werken. Maar een paar keer per jaar moet ik eruit. Op de fiets voel ik mij vrij en geniet ik enorm.
Mijn mooiste fietservaring is misschien wel de Aursjovegen geweest in Noorwegen. Een onverharde weg in het zuiden die het hooggeberge ingaat waar weinig mensen zijn om later via groene valleien uit te komen aan de fjord in Sunndalsøra. De ruigheid van het gebied, wind en regen, de fysieke inspanning en de eenvoud van een overnachting in een cabin.. fantastisch! Maar van een fietsweekend in Friesland kan ik ook enorm genieten hoor!
Hoe zie je de toekomst van fietsvakanties? Denk je dat er veel zal veranderen in de (nabije) toekomst?
Ik verwacht dat steeds meer mensen de e-bike ontdekken als middel om vakantie te houden. De meerdaagse fietsvakanties worden toegankelijker zodat onervaren vakantiefietsers dit gaan proberen. Er zullen meer laadplekken ontstaan bij accommodaties en cafés onderweg en ik verwacht dat fietsen worden uitgerust met meer technologie (veiligheid, navigatie, info bezienswaardigheden en weersvoorspelling etc.)
De vakantiefietser wil kwaliteit en is bereid om goed te betalen dus leveranciers zullen hier op inspelen. Fietsen in de natuur zal in de toekomst voorrang krijgen. Mooie ontwikkelingen, ik ben positief.
Heb je een suggestie voor welke ondernemer ik een volgende keer kan vragen voor deze rubriek?
Ik heb in het verleden eens gegidst voor Cycletours. Een prachtige reis voor wielrenners in de Alpen. Een professionele organisatie en sterk merk. Hoor graag hoe het ermee staat. Succes met de volgende ondernemer!
Bedankt Daan! Meer info over Abel Reizen vind je op deze pagina, of op Daan’s eigen website uiteraard: abel-reizen.nl
Meer Interviews met fiets-ondernemers:
- Petra de Lind van Wijngaarden van Meravigliosa Umbria.
- Luit van Hunenstijn van Actief in Tsjechië.
- Rutger ter Horst van Rudi Rides.