De LF Zuiderzeeroute is een in 2020 geïntroduceerde , volledig bewegwijzerde lange-afstands-fietsroute.
De route volgt de omtrek van het IJsselmeer, het meer dat is ontstaan toen de Afsluitdijk een einde maakte aan de woeste grillen van de Zuiderzee.
Hoogtepunten op de route zijn onder meer Amsterdam, Durgerdam, Monnickendam, Volendam, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, de Afsluitdijk*, Workum, Hindeloopen, het Ir. D.F. Woudagemaal (UNSECO-werelderfgoed), Blokzijl, Schokland, Kampen, Elburg en Naarden.
Het gidsje gaat uit van Amsterdam als vertrek- en eindpunt, maar aangezien het hier om een rondje gaat kunt un natuurlijk op elke plek opstappen. De organisatie heeft de route opgedeeld in 8 deeltrajecten, maar u kunt dit natuurlijk volledig zelf invullen.
Aan de route liggen voldoende mogelijkheden om te overnachten, voor zowel hotel- en B&B-gebruikers als kampeerders. Niet zelden in ‘Fietsers Welkom!’ gelegenheden. Deze overnachtingen kunt u zelf boeken, maar er zijn ook diverse LF Zuiderzeeroute arrangementen te boeken online.
*LET OP: tot in 2023 is het wegens werkzaamheden niet mogelijk over de afsluitdijk te fietsen. Een alternatief is de gratis fietsbus die is ingezet.Deze gaat elk uur. Een andere mogelijkheid is om via de LF Kustroute naar Den Helder te fietsen en de boot naar Terschelling te nemen, en via Vlieland en eventueel Terschelling weer richting vasteland te varen.
De route is voor elke gezonde fietser natuurlijk goed te doen. Alleen tegenwind en regen kunnen eventueel een spelbreker zijn. Onderstaande video geeft een goede indruk van wat u kunt verwachten op deze fietstrip:
Het LF Zuiderzeeroute fietsgidsje
De LF Zuiderzeeroute fietsgids bestaat uit den dun boekje met achtergrondinformatie en 3 losse dubbelzijdige deelkaarten. Op de kaarten staan naast de route ook campings, andere vormen van logies, horeca, veerpootjes en bezienswaardigheden aangegeven.
De gids is te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel en op de officiele website van de LF Zuiderzeeroute. Hier kunt ook de GPX-tracks downloaden en actuele informatie en update met betrekking tot de route vinden.
Bereikbaarheid
U kunt op elk punt van de rout opstappen. Als u met de trein komt is het officiële startpunt Amsterdam een logische keuze. Overige NS-stations die op de route liggen zijn die van Enkhuizen, Hoorn, Stavoren en Kampen.
LF Zuiderzeeroute Arrangementen
Verschillende reisorganisatie bieden arrangementen aan, waarbij overnachtingen geregeld zijn, en vaak ook bagagetransport. Soms zijn huurfietsen optioneel, het aantal *** van hotels kan verschillen et cetera. Vergelijk de fiets-arrangementen van:
- Fietsrelax.nl: bekijk het actuele aanbod
- Eigen-Wijze Reizen: bekijk het actuele aanbod
- Fital: bekijk het actuele aanbod
- TUI Reizen: bekijk het actuele aanbod
- SNP Natuurreizen: bekijk het actuele aanbod
- ANWB Reizen: bekijk het actuele aanbod
Zelf fietste ik deze route in juli 2020, vlak nadat de gids was uitgebracht. Ik ging op de bonnefooi en heb de gehele route gekampeerd. Bekijk foto’s van en lees een beknopte impressie van de Zuiderzeeroute.
De LF-Fietsroutes App
Naast de gids en eventuele GPX-tracks kunt u ook gebruik maken van de gratis LF Routes app (iPhone & Android). Daar vindt u onder andere de 8 deeltrajecten en hun afstanden, met een lijstje met bezienswaardigheden op het betreffende traject.
U kunt er voor kiezen om op de kaart in de app ook, campings, logies, picknickbankjes, natuurkampeerterreinen, veerpontjes en daghoreca te tonen.
Als u de app installeert staan al deze Point of Interest uitgeschakeld, dus die moet u zelf even aanzetten. Via ‘Fietserstip’ kunt u zelf een tip achterlaten in de app, en tips van fietsers die u voor zijn gegaan lezen.
Rondje IJsselmeer
Het fietsrondje is dus 440 kilometer lang, en wijkt iets van van wat voorheen bekend stond als het ‘Rondje IJsselmeer’, al is de overlap groot.
Wetenswaardigheden:
- De route is in beide richtingen bewegwijzerd. De gids start in Amsterdam en u fietst met de klok mee.
- U kunt de LF-routes app downloaden op u telefoon, zowel voor iPhone als Android.
- Als u de hele route gaat fietsen komt u in aanmerking voor een oorkonde. Op een aantal vastgestelde locaties dient u dan een selfie te maken ter ‘bewijs’. Op de website vindt u meer informatie over wat u precies moet doen om voor deze oorkonde (en herinneringsschildje voor op de fiets) in aanmerking te komen.
- Op de route krijgt u te maken met een aantal veerpootjes. Let op de vaartijden. Het pontje bij Bunschoten-Spakenburg respecteert bijvoorbeeld de zondagsrust.
Vernieuwde LF Fietsroutes
De Zuiderzeeroute is de tweede ‘vernieuwde LF-Fietsroute’ die door het Landelijk Fietsplatform is gelanceerd. Door enkele LF-routes met elkaar te verbinden hoopt het Landelijk Fietsplatform met 10 herkenbare LF-routes, elk met een eigen thema en huisstijl, het Nederlandse fietstoerisme een extra impuls te geven. De LF Zuiderzeeroute vervangt de oude LF21, LF22 en LF23.
Eerder al werd de LF Maasroute geïntroduceerd, en kort na de LF Zuiderzeeroute is ook de LF Kustroute (reisverslag LF Kustroute) online. Verwacht wordt dat daar binnenkort de LF Waterlinieroute en LF Hanzeroute bij komen.