Fietsen in de Provence

Het zou goed kunnen dat je op deze website terecht gekomen omdat je van plant bent om te gaan fietsen in de Provence. In dit artikel vind je foto’s en een beknopt reisverslag van een ongeveer 2 weken durende fietsvakantie in de Provence.

lavendelvelden Provence

Na vorig jaar de Balkan Kustroute te hebben gefietst wilde ik dit jaar weer eens naar het fijne fietsland Frankrijk, en wel naar de Provence. En alles kamperend en zonder vastomlijnd plan vooraf, welteverstaan. Zoals wel vaker heb ik gebruik gemaakt van een fietsgids van Uitgeverij Benjaminse: Fietsen door de Provence.

Ik hoop dat deze pagina je een goede indruk geeft van wat je kunt verwachten als je in de Provence gaat fietsen.

Fietsen in de Provence: Fietsroutes

De Provence is een aantrekkelijke en afwisselende fietsregio, zeker als je niet bang bent voor wat hoogteverschillen. Klimmen kun je echter ook goed vermijden indien gewenst. Ik maakte gebruik van de Benjaminse Provence Fietsroute.

Kaart fietsen in de Provence Benjaminse
Het netwerk van fietsroutes van Paul Benjaminse. © Cycling Europe

De routemaker heeft een mooie grote rond uitgezet, met hier en daar wat doorsteekjes. Op de achterkant van de gids is te lezen: ‘Meer dan de helft van de trajecten is makkelijk, een derde is gemiddeld en alleen de beklimming van de Mont Ventoux en de verschillende trajecten door de Gorges du Verdon en de Gorges du Loup zijn voor de geoefende fietser’. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Met 1350 kilometer aan routes is er voor elk type fietser genoeg te genieten (al beveel ik de bovengenoemde ‘zware’ delen wel van harte aan). Ook het traject van Nice naar de Italiaanse grens (en met de trein weer terug) over de Grande Corniche is eigenlijk niet te missen.

De gids is te bestellen via de website van Paul Benjaminse: CyclingEurope.nl, of bij de Fietsvakantiewinkel.nl. Op Cycling Europe zijn ook de GPS-tracks (gratis) te downloaden, en aanvullingen / reacties van fietsers te lezen. Bij de Fietsvakantiewinkel is ook alternatief kaartmateriaal voor de Provence / Côte d’Azur beschikbaar, bijvoorbeeld van Bikeline.

Ook op Frankrijk.nl en nl.francevelotourisme.com en uiteraard Komoot zijn diverse fietsroutes door de Provence en Vaucluse te vinden. Deze pagina gaat echter alleen over de route van Cycling Europe.

Frans pleintje Provence
Mooi Frans pleintje en eerste koffiestop na de eerste kilometers in de Provence

Over de Fietsroute

  • lengte: netwerk van 1350 kilometer
  • zwaarte: grotendeels goed te doen, met de Ventoux, Gorges du Verdon en Gorges du Loup als pittige trajecten
  • reisduur: naar wens. Voor de buitenste ‘ronde’ 2.5 weken denk ik. Hangt zeer sterk van je dagafstand af.
  • belangrijkste steden: Avignon, Arles, Aix-en-Provence, St. Tropez, Nice, Orange
  • campings: veel campings
  • beste reistijd: voorjaar & nazomer als je de ergste hitte (en drukte) wilt vermijden.
  • bewegwijzerd: nee
  • grootste uitdagingen: hoogtemeters, en mogelijk de hitte
  • hoogtepunten: Mont Ventoux, Van Gogh Historie, Gorges du Verdon, Gorges du Loup, Gorges de la Neqsue. Kustplaatsjes als St. Tropez als het je ding is.


Hoe kom je in de Provence?

Als je niet met de auto gaat kom je ongetwijfeld een heel eind met de trein en/of Flixbus. Ik vind dat persoonlijk te veel gedoe en maak waar het kan gebruik van de fietsbussen van Cycletours. Dit zijn nachtbussen die voornamelijk in het hoogseizoen rijden. Ze doen diverse Europese bestemmingen aan. Als je in de Provence wilt gaan fietsen zijn zowel Arles als Avignon perfecte uitstap-plaatsen.

Amfitheater van Arles
Amfitheater van Arles


Reisverslag Fietsen in de Provence & Foto’s

Om 7:30 kwam de Cycletours bus aan bij de uitstap-halte in Avignon, bij Camping Pont du Avignon. In tegenstelling tot eerdere fietsvakanties met deze buslijn zat de bus bijna helemaal vol. Het leek er op dat iedereen zelfstandig op fietsreis ging; vaak zitten er ook veel deelnemers aan een Cycletours groepsreis in de bus. Veel reisgenoten gingen ook een rondje Provence doen, of de Groene Weg naar de Middellandse Zee / Veloroute de Soleil (ook van Benjaminse) terug fietsen naar Nederland.

Eerder hadden we al een aantal fietsers afgezet in Suze-la-Rousse, en na Avignon zou de bus nog doorrijden naar eindbestemming Arles. Dit zou ook mijn eindbestemming van de dag worden, maar ik ging dit traject fietsend afleggen.

Avignon – Arles

De bar van Camping Pont du Avignon was helaas nog niet open, dus de eerste koffie na een lange nachtrit moest elders gevonden worden. De route naar Arles is vlak, en er is weinig horeca buiten de steden om. Deels fiets je over Voies Vertes. Hoewel het nog geen hoogseizoen is zie ik erg veel fietsers met bepakking. De route naar Arles volgt de Via Rhôna, een zeer populaire fietsroute. Na vandaag zou ik veel minder vakantiefietsers zien.

Cafe van Gogh Arles
Het cafe uit van het beroemde werk ‘Caféterras bij nacht’

Arles heeft een stadscamping, op zo’n 20 minuten lopen van het centrum. De camping heeft prima plaatsen, geen fietserstarief (ik betaalde 18 euro voor 1 persoon) en een zwembad. Arles heeft een Arena, maar is vooral bekend als verblijfplaats van Vincent van Gogh. Bij de Fondation Vincent van Gogh kun je 5 werken van Van Gogh bewonderen, meestal in combinatie met een andere tijdelijke tentoonstelling. Verder mag je het Cafe aan het Place de Forum natuurlijk niet missen. Langs de kade van de rivier is de plek te vinden waar hij de Sterrennacht boven de Rhône heeft geschilderd. Een dergelijke plek vind je ook in de Espace de Van Gogh. Trek een middagje uit voor een mooie wandeling in Arles.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in de Provence

Ik vind het heerlijk om mijn eigen gang te gaan met zo’n fietsgids, zelf te bepalen waar ik slaap en zelf de dagafstanden te bepalen. Daarbij kampeer ik graag. Dit alles geldt lang niet voor iedereen, dus als je graag je routes, overnachtingen (hotels) en eventueel ook maaltijden allemaal georganiseerd wilt hebben, dan kan dat ook. Diverse reisorganisaties bieden fietsvakanties in de Provence aan.

  • Eigen-Wijze Reizen: specialist in fiets- en wandelvakanties. Zij bieden een 8-daagse trektocht aan, op basis van logies & ontbijt. ‘Deze fietstocht is een aaneenschakeling van hoogtepunten van de Provence. U fietst door wijngaarden en lavendelvalleien en door de mooiste Franse dorpjes. U overnacht in Vacqueyras, Rousillon & Sault’. Afstanden rond de 50 km. Meer info op de website.
  • Fietsrelax.nl: Reisorganisatie die zich alleen maar bezig houdt met fietsvakanties. Voor de Provence hebben ze zowel een individuele kampeerreis als een hotelreis. ‘De route voert langs paarse lavendelvelden, geurende garigue en golvende wijngaarden. Je ziet de Pont d’Avignon en het kasteel van de ‘Bon Roi”. De programma’s van dag-tot-dag van deze reizen vind je op hun website.
  • SNP Natuurreizen. SNP heeft 3 fietsvakanties in de Provence, getiteld: Fietsen door de Lubéron, Les Alpilles en het land van Van Gogh en Fietsen door de Vaucluse. E-bikehuur is mogelijk. Overnachtingen in hotels en chambres d’hôtes, wisselt per reis. Bezoek de website.

Arles – Saint-Rémy-de-Provence – Salon-de-Provence

De bakker (500 meter van de camping) is al om 7:00 open, zelfs op deze zondag. Benjaminse vindt het plaatsje Les Beaux de Provence te toeristisch, maar toen ik er om 9:30 aankwam was er geen kip. Het plaatsje biedt een mooi uitzicht om de omgeving, en verder zijn er zoals de fietsgids al aangeeft vooral veel toeristenwinkels.

Na Les Baux de Provence besluit ik me niet geheel aan de Benjaminse route te houden. De routemaker heeft Saint-Rémy-de-Provence namelijk niet opgenomen in zijn gids. Voor liefhebbers van Van Gogh wel een erg groot gemis. Mijns inziens zou dit toch echt als route-variant in de gids moeten worden opgenomen. Het is namelijk de plek waar Van Gogh in een inrichting heeft gezeten en veel schilderijen heeft gemaakt. Vanuit Les Baux de Provence gaat een prachtige weg omhoog richting Saint-Rémy-de-Provence

Les Baux de Provence
Les Beaux de Provence

Van Gogh heeft een jaar doorgebracht in het Klooster St. Paul de Mausole en is er zeer productief geweest. Het klooster is te bezoeken en je kunt er onder andere zijn (gereconstrueerde) kamer zien. Er is een Van Gogh wandelpad van het Klooster naar het centrum van Saint-Rémy. Wat mij betreft zeer de moeite en de omweg waard. Saint-Rémy staat verder bekend als de geboorteplaats van Nostradamus.

kamer van Vincent van Gogh in Klooster Saint-Paul-de-Mausole
De kamer van Vincent van Gogh in het Klooster Saint-Paul-de-Mausole
De achtertuin van het Klooster Saint-Paul-de-Mausole
De achtertuin van het Klooster Saint-Paul-de-Mausole

Om weer de route van Benjaminse op te komen maak ik gebruik van Google Maps. Ik liet de app een oostelijke doorsteek naar de hoofdroute verzinnen, alleen bleek deze een kilometer of 3 over een lastig begaanbaar grindpad in the middle of nowhere te gaan. Misschien is terugfietsen naar Baux de Provence makkelijker.

Ik kampeer ongeveer 3 kilometer ten Noord-Westen van Salon-de-Provence, op camping Camping Les Biens Neufs (website). Een rustige camping gerund door een echtpaar pal aan de route. Aanrader wat mij betreft. Saint-Rémy heeft ook een aantal campings, als je daar wat langer wil rondkijken.

Uitzicht fietsen in de Provence
Fietsen in de Provence door verstild landschap

Salon-de-Provence – Puyloubier

Na Salon de Provence volgt een lange en saaie weg naar Aix-en-Provence. Leuk om wat langer rond te wandelen, al had ik me er iets meer van voorgesteld. Studio Cezanne ligt ten noorden van het centrum, dus als je die wilt bezoeken moet je opletten dat je er niet, zoals ik, aan voorbij fietst. Het atelier van Cézanne is een biografisch museum over de schilder Paul Cézanne; de website is cezanne-en-provence.com

Na Aix volgt een mooier stuk, met klimwerk naar 500 meer. Voorla het deel bij Montagne Sainte Victorie is fraai, mede door de ezels. Ik overnacht op de camping van Puyloubier (website). Stenige ondergrond en even wennen na het prachtige gras van de vorige camping, maar verder prima. Er is een bar (niet al te lang open) en op sommige dagen zelfs pizza’s geloof ik. Niet op maandag in elk geval. Er zijn weinig andere gasten. Ik spreek er een man uit Chicago die in een van een tour door Europa maakt; verder is het er doodstil.

Besse Sur Issole Plein
Fraai plein in Besse-Sur-Issole

Puyloubier – Besse-sur-Issole

Fietsen in de Provence betekent dat je veel fraaie dorpjes tegenkomt, en die stonden vandaag zeker rop het programma. Als eindbestemming van vandaag had ik de camping in Pierrefeu op de korrel, maar die blijkt niet meer te bestaan. Via de Archies Camping-app, zeer aan te bevelen, vind ik een camping Municipale in Besse-Sur-Issole. Dit dorp ligt wat van de route af maar je kunt hem verderop prima weer oppikken; je rijdt nauwelijks om.

Op de camping vind je met name stacaravans maar je kunt er ook kamperen. Prima afhaal-pizza’s bij Besse Pizza & Snack. Het grill-restaurant bij het meertje waar de camping aan ligt moet ook goed zijn. Meertje is een groot woord trouwens; er stond nauwelijks water. Besse-Sur-Issole zelf heeft 2 bakkers, een epicerietje, restaurants en een prachtig pleintje, zie boven.

Besse-sur-Issole – Cavalaire-sur-Mer

De dag begint met een stevig ontbijt op het terrasje van de bakker bij het plein van Besse-Sur-Issole. Vandaag loopt de route – voor het eerst- richting de kust. Via een mooi landweggetje (met wat hellingen) fiets ik weer de Benjaminse Provence Route op. De eerste koffiestop is in Pignan, waar ik ook lunch insla want op de route door het bos naar La Londe-les-Maures is verder helemaal niets aan voorzieningen.

Fietsen in de Provence over rustige weg
Fraaie landweggetjes vandaag

De weg door het bos is fraai en de kustweg verderop is dat ook. Het is nu in juni nog niet al te druk. In het hoogseizoen is het hier vast veel drukker. Paul Benjaminse tips in zijn gids de Botanische Tuin Domaine du Royal (direct aan de route) maar ik vind de entreeprijs van 14 euro wat te gortig voor een park, en men raadt aan er anderhalf uur voor uit te trekken. Die tijd heb ik niet. Als je doorfietst kun je vanaf de fiets wel een glimp van het park opvangen. Ik eindig de dag op Camping La Baye in Cavalaire. Er zijn meerdere campings hier maar deze ligt het dichts bij zee, al is het eigen lijk meer een haven. Het is een beetje een 4-sterren-kermiscamping maar het kan veel erger. De sfeer is rustig. Ik betaal er 20 euro voor een nacht.

Cavalaire-sur-Mer – Saint-Tropez – Sainte-Maxime

Vandaag staan Saint Tropez en Port Grimaud op het programma. Het is een bewolkte dag, met af en toe zelfs regen. Saint Tropez valt mede daarom wat tegen. Ik zie eigenlijk al dagen helemaal geen andere fietsers met bepakking meer. Nu ik er zo op terug kijk zag ik die alleen op dag 1 richting Arles.

Iets na Saint Maxime ligt camping Les Cigalons. Tamelijk chagrijnige ontvangst, en vrij duur voor 1 persoon, zonder dat er voorzieningen zijn die de prijs rechtvaardigen. Het is er wel lekker rustig overigens, en de wifi werkt zowaar. Dat is voor het eerst deze trip. Als je de camping afloopt en een drukke weg oversteekt kun je wel lekker pootjebaden op een mini-strandje.

Sainte-Maxime – Fréjus – Callian

De zevende dag van deze fietsvakantie in de Provence start met een mooie rustige weg, tot aan de splitsing naar Fréjus. Als de de GPX file van de Benjaminse website hebt gedownload moet je even opletten; de GPS-route loopt naar  St. Raphaël. De route naar Fréjus Port en het historische deel van Fréjus moet je zelf even uitvogelen. Net als de route naar de Arena van Fréjus. Met name Fréjus Centrum vond ik erg de moeite waard.

Fréjus Port
Fréjus Port

Na Le Muy is het aardig klimmen geblazen, maar het is wel het mooiste stuk van de Provence fietsroute tot nu toe. Bagnols-en-Forêt ligt erg fraai tegen een heuvel aan (en in het bos) en er is zelfs een camping. Ik fiets echter door naar een camping iets voor Callian. Op Camping des Prairies word ik zeer vriendelijk ontvangen. De camping staat vooral vol met stacaravans, maar er is ook een aantal tentplekken. En er is een klein maar heerlijk fris en schoon zwembad. 500 meter verderop (via drukke weg) vind je supermarkten en restaurants.

Fréjus Historische Centrum
Het Historische Centrum van Fréjus

Callian – Grasse – Cagnes-sur-Mer

Het nadeel van deze overnachtingsplek is dat je de volgende dag begint met stevig klimmen.Eerst naar Callian, waar vlak aan de route gelukkig een bakker is die voor 8 uur open gaat. Na een afdaling moet je weer flink de pedalen op en hoogtemeters maken. Wel een prachtige weg. Na 15 kilometer staan er al 500 hoogtemeters op de teller. Het tegen een berg geplakte dorp Saint-Cézaire-sur-Siagne ziet er van een afstandje doods uit, maar eenmaal daar blijkt het zeer levendig, met deze zaterdag een markt en volle terrassen in het centrum.

Rode rotsen in de Provence
Mooie rode rotsformatie

Na het dorp volgt wederom een fraaie afdaling. Als je Grasse wilt bezoeken moet je even opletten, want de GPS-Track van Benjaminse loopt niet door het oude centrum. Je kunt er dus zomaar aan voorbij fietsen. Het centrum is zeer de moeite waard, maar ligt hoger dan de route en is hier en daar lastig begaanbaar vanwege de vele trappen. Je vindt er veel parfumerieën en ook een Parfum-museum. Grasse is al sinds de 16e eeuw het mekka van de parfum-industrie Het boek Das Parfum, dat zich deels in Grasse afspeelt, van Patrick Suskind blijkt helaas nergens in het Engels verkrijgbaar.

Bij het Postkantoor stuur ik 2.5 kilo aan bagage naar de camping waar ik deze fietsreis door de Provence ga eindigen. Toch weer net iets te veel meegenomen, waaronder een zwaar slot dat ik eigenlijk niet gebruik.

Bij Le Pont sur Loup splitst de Benjaminse Route zich. Ik wil naar Nice, en de Corniche fietsen, dus kies voor die afslag. Ik zal hier echter terugkeren en dan de andere afslag richting de kaart ‘Verdon 1’ te nemen. Voor nu is het verder afdalen naar ze, naar Cagnes-sur-Mer. De Camping Le Colombier ligt een paar kilometer van zee verwijderd, en dus ook buiten het centrum van de badplaats. Het is een rustige, niet al te grote camping, met een prettig zwembad en veel schaduwplekken. Geen bakker op loopafstand, maar wel een Lidl. Cagnes sur Mer is een prima uitvalsbasis als je, zoals ik , de Corniche wilt gaan fietsen zonder bagage.

Cagnes-sur-Mer – Ventimiglia 🇮🇹 (via de Corniche)

Vandaag ga ik de Grande Corniche fietsen, een het hoog gelegen weg tussen Nice en Menton met een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee. De route eindigt in het Italiaanse Ventimiglia. Je kunt vanaf daar met een treintje terug naar Cagnes-sur-Mer; de fiets mag zelfs gratis mee. Ideaal want zo kan ik mijn tent en overige bagage op de camping achterlaten. Ik heb voor twee nachten betaald.

Tot aan Nice is het geheel vlak. Eenmaal in Nice blijkt er een Iron Man aan de gang te zijn, dus ik moet een deel met de fiets aan de hand afleggen. Het is warm; een pittige dag dus voor een iron man. Voor de boulevard van Nice zie je honderden deelnemers zwemmen.

Negresco Hotel in Nice
Het beroemde Negresco Hotel in Nice

Twee kilometer na de haven van Nice begint de Grande Corniche met een klim naar 500 meter, naar Col Eze. Wat een verschil, klimmen zonder bagage. Nu heb ik maar een kilo of 15 mee normaalgesproken, maar toch. Het gaat me heel makkelijk af vandaag. Sowieso is de klim heel geleidelijk. De uitzichten vanaf de Grande Corniche zijn zeer de moeite waard. Ik word ingehaald door vele dure auto’s; Ferraris, Porsches, Maseratis en zelfs een Bugatti. Monaco zie je schitterend liggen vanuit de hoogte. Afdalen om Monte Carlo te bezoeken vind ik wat te veel van het goede. Je moet ook weer omhoog.

Moncao
Zicht op Monaco vanaf de Grande Corniche

In het hoogseizoen lijkt deze route me bijzonder druk, want ook voor automobilisten is het genieten geblazen hier. Het barst er overigens ook van de wielrenners. Na Menton is het niet ver naar Ventimiglia.

Menton Provence-Alpes-Côte d'Azur
Menton, Provence-Alpes-Côte d’Azur

In Ventimiglia ga ik uiteraard na een Gelateria, en vervolgnes naar het station om de trein naar Cagnes-sur-Mer te pakken. Gezien de hoeveelheid wielrenners die ik tegen was gekomen was ik bang dat er misschien geen fietsplekken zouden zijn, maar dat bleek niet het geval. Na 5 kwartier ben ik weer terug in Cagnes.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in de Provence: Eigen-Wijze Reizen, Fietsrelax.nl en SNP Natuurreizen.

Cognes-sur-Mer – Gorges du Loup – La Roque-Esclapon (Fietsen in de Provence Deel 2)

Dag 10 alweer! Voor mijn gevoel begint nu het tweede deel van m’n fietsvakantie door de Provence. Het eerste deel was vrij makkelijk, maar vanaf nu zal het pittiger worden, met veel meer hoogtemeters dan de eerste helft. De Mistralwind waait gelukkig niet, want dan is van oost naar west door de Gorges du Loup en Gorges du Verdon niet t doen, naar het schijnt. De mistral is een harde en koude noorden- tot noordwestenwind die gedurende de dag gemiddelde windsnelheden bereikt van 50 kilometer per uur of meer. Vanaf nu check ik dagelijks de app van France Meteo.

Vanaf Cagnes sur Mer moet ik een stuk over dezelfde weg terugfietsen, naar de splitsing bij Le Pont du Loup. Dit is zo’n 15 a 20 kilometer, geen ramp dus.Le Pont du Loup is een mini-plaatsje met wat hotels en restaurants, en op maandagochtend blijkt alles gesloten. Er is geen bakker, wel een bedrijf dat ‘Fun Sports’ in de omgeving aanbiedt, denk aan Canyoning. Als je de tijd hebt wellicht een optie.

Le Pont du Loup Frankrijk
Le Pont du Loup

Vanaf hier gaat het omhoog door de prachtige Gorges du Loup. Er is weinig verkeer. Op een gegeven moment zie je rechts een horeca-gelegenheid. Hier vind je ook een hek waar je na inworp van een euro wat watervalletjes kunt zien. Niet overslaan. Ik heb er geen goede foto van.

De benen zijn inmiddels helemaal gewend aan het klimwerk. Van de hitte heb je in deze Gorges geen last, want fietst door een kloof en dus bijna altijd in de schaduw. Een paar honderd meter voor Gréolières zit rechts een epicerie/bar waar wielrenners en dure-autobezitters samenkomen. Ga hier zeker even uitblazen want in Gréolières zelf bleek het maar stil.

Het stuk tussen Gréolières en Andon vond ik vrij zwaar. De zon schijnt fel om 12:00 en de beschutting van de kloof is er niet langer. Rond lunchtijd is het wel lekker rustig fietsen. Tegen 13:00 kom ik in Andon aan, waar een populair restaurant met vol terras blijkt te zijn. Je bent nu op 1190 meter hoogte. Het klimmen en de uitzichten waren toch de reden dat ik wilde gaan fietsen in de Provence en vanaf vandaag komt dat helemaal goed.

Fietsen in de bergen van de Provence
Op weg naar Gréolières

Na Andon is het voornamelijk dalen en vlak fietsen door een soort vallei. Apart landschap. De Municipal bij La Roque Esclapon is heerlijk rustig. Het kleine drop heeft twee restaurants, maar beide zijn op maandag gesloten. Er is geen bakker. Gelukkig staat er op het plein een mobiele pizzabakker, dus ik hoef mijn nood-noodles niet aan te breken. Dat leek me ook een wat karige maaltijd als voorbereiding op de Gorges du Verdon de volgende dag.

Municipal Camping Notre Dame kostte me 12.50, en er is WiFI bij de receptie. De tentplaatsen liggen wel vrij laag en ver van de receptie af. Het is een soort terrassencamping. Er is een Piscine Municipal vlak naast de camping, maar er stond geen water in het zwembad en was dus logischerwijs ook gesloten. Zo is er vaak wel wat met gemeentelijke zwembaden in Frankrijk.

La Roque-Esclapon – Gorges du Verdon – Aiguires

De Camping Notre Dame was dus prima, maar ik lig wel de halve dag wakker van 4 of 5 blaffende honden van nabijgelegen huizen. Begon er 1, dan deden de anderen vrolijk mee. Misschien is de camping bij Comps-sur-Artuby dan een beter idee. In dit plaatsje is ook een bakker en een cafe-terras. Net als La Roque een prima startplaats met mooie aanloop voor de Veron.

Vanaf Roque-Esclapon is het eerst voornamelijk dalen door een mooie vallei.Voor Comps moet je even klimmen. De route is voordat je de eigenlijke Gorges du Verdon bericht al prachtig. De Balcons de la Mescla (een uitzicht punt op de kloof) trekken veel bezoekers die akelig dicht bij de rand gaan staan voor een foto. Het is… hoog.

bergen Provence
De aanloop richting de Gorges du Verdon

De klimmetjes tot en met de Tunnels de Fayet gaan wel. Ik moet mijn Rohloff versnellingsbak wel regelmatig in zijn 1 zetten. Het is dinsdagochtend en niet heel druk. Ik word een aantal keren ingehaald door een Poolse touringcar, en als zijn ergens stoppen haal ik hen weer in. Er zijn wat wielrenners maar geen fietsers met bagage. Wel wat motorrijders en een groepje Astin Martins dat lekker door de Gorges scheurt. Begrijpelijk, en prima zolang ze maar een beetje opletten.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon

Vlak na de tunnels is een Panorama-bar/Hotel waar je even bij kunt komen. hierna volgt namelijk het lastigste stuk. Dat lastigste stuk viel me overigens erg mee. Het stijgingspercentage is hier 13%, maar de benen zijn inmiddels al zoveel gewend. Het kost niet al te veel moeite. De uitzichten over de gorges zijn prachtig.

Gorges du Verdon Provence
Gorges du Verdon

Aan het einde van de klim wacht een lange afdaling naar Aiguines en het Lac de Sainte Croix. Voor Aiguines is een camping, en twee kilometer na Aiguines is een municipaal die bij mij net een voldoende zou scoren. Vanaf de camping kun je naar het meer lopen (paar honderd meter) en bij de ingang van de camping zit een epicerie/bakker/eetgelegenheid.

Kasteel van Aiguines
Kasteel van Aiguines

Aiguines – Dauphin

Vandaag zou de route in het teken komen te staan van lavendelvelden, iets waar de Provence bekend om staat. Met name rond het Plateu de Valensole is het goed paars. Ik ben er ook op het juiste moment van het jaar; de lavendel bloeit volop.

Paul Benjaminse geeft je hier 2 opties. Ik heb niet de route via het plaatsje Valensole genomen, maar de variant Brennet. Dit traject is rustiger en deels onverhard, wat mooie foto’s oplevert.

Lavendelvelden in de Provence
Lavendelvelden in de Provence

Ik overnacht op een camping 1 kilometer buiten Dauphin. Prima, veel schaduwplekken en een groot zwembad.De naam van de camping is Camping 3 étoiles Au Tylo Soleil. In Dauphin is een bakker en een eetcafe, en ook hier was een mobiele snackwagen te vinden, dit keer met hamburgers.

Plateau de Valensole
Plateau de Valensole

Dauphin – Saint-Christol

De eerste 20 kilometer van vandaag gaan veelal over van die schots en scheve boerenwegen die weliswaar autovrij zijn, maar door de hellingen (het pad gaat over een heuvelflank) en het slechte wegdek toch vrij zwaar. Dan zie ik beneden een drukke doorgaande autoweg liggen die Benjaminse dan kennelijk wil vermijden. Er valt wat voor te zeggen maar als je naar het wegdek kijkt is die route een stuk sneller. Soms moet je zelf even in de gids kijken wat voor jou de beste optie is. Ik vind ze dodelijk dit soort wegen, vooral omdat het niet opschiet.

Vanaf Reillane is het dan ineens weer prachtig, met fraaie vergezichten en wederom lavendelvelden. Daar ben je voorlopig niet van af. Na Céreste splitst de route en ga ik de route-variant richting Mont Ventoux op.

Het blijft heuvelachtig, en het fietsen is hier niet te vergelijken met de eerst week fietsen door de Provence. Eigenlijk zijn dit de zwaarste dagen tijdens een fietsvakantie. In een fietsgids zie je de hoogteverschillen van +30, -40, +40, – 50 niet, maar het is vrij slopend. En dit soort wegen zijn anders dan een Gorges du Verdon of Ventoux geen ‘project van de dag’.

Ik overnacht op de rustige Municipal camping van Saint-Christol. Camping du Seuil heette het geloof ik; er is geen website. In het dorp, dat op loopafstand ligt, vind je een supermarkt, bakker en cafe/restaurant.

Saint-Christol – Bédoin

Vandaag helaas een regenachtige dag. Het is pas de tweede, dus ik mag niet klagen. Toch jammer, want de Gorges de Nesque zijn prachtig, maar het zicht is slecht. Ondanks mijn regenjack word ik drijfnat. Een voordeel: er is nauwelijks ander verkeer waardoor ik een zwijntjes-gezin op de weg tegenkom. Ze negeren me compleet, ondanks dat er jongen bij zijn. De Gorges de Nesque eindigen met een prachtiger lange afdaling tot aan Villes-sur-Auzon. Vanwege de regen heb ik het flink koud. Gelukkig is er een cafe met warme thee.

De camping in Bédoin (er zijn er meerdere maar eentje uit echt op loopafstand van het centrum) is echt een aanrader. De naam: Camping La Garenne. Vrijwel alle plaatsen hebben picknicktafels. Als fietser mag ik dicht bij de receptie en sanitairgebouw staan. Er is een prima restaurant met mooi uitzicht, wifi en een goed zwembad. En zeer schappelijk geprijsd. Ik tref hier wat Nederlanders die ook de Mont Ventoux hebben beklommen, maar dan met de racefiets.

Bédoin – Mont Ventoux – Bédoin

Als je gaat fietsen in de Provence en comfortabel bent met klimmen mag je de Mont Ventoux eigenlijk niet overslaan. De fietsgids beschrijft 3 beklimmingen vanuit 3 verschillende startplaatsen. De ”’échte”” en door velen als zwaarste beschouwde klim start echter in Bédoin. De andere twee starten in Sault en Malaucène.

De wind waaide flink vannacht (de Mistral is er momenteel wel), en ook vandaag zou hij met name op het ‘kale’ gedeelte flink aanwezig zijn. Soms heb je hem tegen, dat is zwaar maar niet het vervelendste. De plotselinge wind van opzij is enger. Ik had van te voren bij het plaatselijke wielercafe gevraagd of het vertanding was deze dag de beklimming te doen. Het was ‘fine’ en er waren ook honderden anderen die het deden.

Uitzicht vanaf de Mont Ventoux
Uitzicht vanaf de Mont Ventoux wanneer je bijna boven bent

Het eerste deel, pakweg 2/3 van de afstand, door het bos is het zwaarst. Op de website DeKaleBerg.nl kun je alles over de Ventoux en de verschillende beklimmingen lezen. Het is net wat steiler dan het bovenste gedeelte, maar omdat je geen uitzicht hebt en geen idee hebt waar je staat ten op zochten van de top is het soms wat demotiverend. Van de vliegen, waar ik vele over gelezen had, heb ik geen last gehad.

Als fietser op een vakantiefiets trek je wel bekijks en krijg je vaak aanmoedigingen van wielrenners. Je bent een van de weinigen. Ik heb 1 iemand zelfs met bepakking inclusief lichtgewicht tent omhoog zien gaan, maar ik weet niet of hij het gered heeft.

De top van de Mont Ventoux
De top van de Mont Ventoux

Eenmaal bij de horeca-gelegenheid op 2/3 wordt het leuker en mooier, en zie je echt de berg zoals je hem kent van de Tour de France. Vanaf nu is het genieten geblazen. Naast wielrenners zijn er natuurlijk ook altijd (clubjes) motorrijders, maar gelukkig niet te veel en ze gedragen zich keurig. De laatste kilometers had ik echt veel last van de wind, en ik zag ook wielrenners bijna van de fiets geblazen worden. Al met al een geweldige ervaring! Na wat verplichte foto’s op de top weer naar benedenrichting camping.

Zelf fietsen in de Provence met overnachtingen geregeld? Eigen-Wijze Reizen, Fietsrelax.nl en SNP Natuurreizen.

Laatste Etappe Fietsen in de Provence: Bédoin – Avignon

In Avignon eindigt mijn fietsvakantie door de Provence. Er liggen twee campings vrij dicht bij het centrum. Ik had er voor gekozen om een aantal dagen op Camping Pont d’Avignon te overnachten. De bagage die ik in Grasse had opgestuurd lag keurig voor me klaar. Omdat een deel van die dagen net in het begin van het hoogseizoen viel, én omdat er dan een theaterfestival in Avignon aan de gang was had ik een maand of twee van tevoren gereserveerd. Ik betaalde geloof ik 12 euro per nacht, wat echt een zeer schappelijke prijs is voor een 4-sterrencamping.

Een ander voordeel is dat bij deze camping de Cycletours Fietsbus vertrekt. Het is een tamelijk grote camping, met een cafe/restaurant, winkeltje, prima zwembad en vriendelijk personeel. Op een minuut of 7 lopen is er een veerpont die je gratis over de Rhône naar het oude centrum brengt.

Avignon Pausenpaleis
Pausenpaleis van Avignon

Avignon is een prachtige stad met tientallen theatertjes. Het was bloedheet en ik had te doen met de theatermaker die in deze hitten in kleine zaaltjes moesten optreden. Het Paleis van de Pausen is een must-mee, en de beroemde Pont d’Avignon natuurlijk ook.

Brug van Avignon
De beroemde Brug van Avignon

Bedankt voor het lezen en natuurlijk ook dank aan de routemaker Paul Benjaminse voor weer een prachtig avontuur. Bekijk zijn website voor deze en meer geweldige fietsroutes door Europe, zoals de Balkan Kustroute, Rome Fietsroute, Parijs Fietsroute, Slovenië en Kroatië en Fietsroute naar Barcelona.

Fietsen in de Provence of elders met overnachtingen, ontbijt et cetera

Ik kampeer graag en zoek per dag het liefst een beetje uit waar ik eindig, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Gerenommeerde reisorganisaties als ANWB Reizen, Eigenwijze Reizen, SNP Fietsvakanties en Fital Reizen bieden fietsvakanties aan met overnachtingen in hotels, pensions, B&B’s, you name it…. vaak is ontbijt inclusief, soms ook diner. Elke dag weet je exact hoeveel kilometer je gaat fietsen en waar je eindigt. Mocht je op fietsvakantie gaan in de Provence, veel plezier gewenst!

Als je deze route hebt gefietst kun je hier onder jouw ervaringen, aanvullingen of tips achterlaten.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie