LF Kustroute: fietsen langs de prachtige Nederlandse kust

In de zomer van 2021 fietste ik de (toen) gloednieuwe 610 kilometer lange LF Kustroute. Op deze pagina vind je een sfeerimpressie en een aantal foto’s van deze mooie tocht. Deze kustroute loopt van het zuid-westen naar het noord-oosten van ons land, en gaat langs zowel de Noordzeekust als de Waddenkust.

LF Kustroute logo

Uiteraard kun je de route ook in omgekeerde richting fietsen, maar dan heb je (in theorie) vaker wind tegen. Al moet ik zeggen dat ik tijdens mijn trip gek genoeg veel noord-oosten wind heb mogen ervaren. Dat mocht de pret echter niet drukken 🙂 Het was prachtig zonnig en ik heb veel mooie foto’s kunnen maken.

De LF Kustroute is na de LF Maasroute en de LF Zuiderzeeroute de derde vernieuwde LF-fietsroute. Er staan er nog meer van dit soort routes op stapel.

Er is een praktisch en scherp geprijsd fietsgidsje voor de LF Kustroute beschikbaar met daarin onder andere de hoogtepunten en kaartmateriaal. De route is echter dermate goed aangegeven dat kaartlezen nauwelijks nodig is. De gids en kaarten vormen echter wel een mooie aanvulling.

Op de website nederlandfietsland.nl/fkustroute kun je bovendien de GPX-routes downloaden en suggesties voor dagtrajecten en logies vinden.

Zelf heb ik alleen maar gebruik gemaakt van campings tijdens deze fietstocht, en dat ging uitstekend. Zelfs in de drukke juni-maand was er altijd wel een plekje vrij. Hotels en B&B’s vind je op Booking.com, en ook Vrienden op de Fiets is een leuke manier om aan je overnachtingsadressen te komen.

Fietsvakanties langs de Nederlandse Kust

Alle zorg uit handen wat betreft overnachtingen en vaak ook bagagevervoer? Een aantal Nederlandse reisorganisaties biedt fietsvakanties langs de Nederlandse kust aan. Bij sommige vakanties fiets je (logischerwijs) een stukje van de LF Kustroute. Er is helaas nog geen reisaanbieder die de gehele LF Kustroute aanbiedt als fiets-arrangement.

Startpunt van de LF Kustroute: Cadzand-Bad 

De LF Kustroute maakt deel uit van North Sea Cycle Route (EuroVelo 12). Deze 7.000 kilometer lange fietsroute gaat door alle landen aan de Noordzee, waaronder dus ook België. Vandaar dat de LF Kustroute start bij de Vlaamse Grens, en eindigt bij de Nederlands/Duitse grens in Bad Nieuweschans.

Start LF Kustroute Cadzand-Bad
Natuurgebied het Zwin bij de start van je fietstocht

Het Zwin vlak na start LF Kustroute

Fijne fietspaden met zicht op het water. In het weekend wat het er vrij druk. Geen wonder want het is heerlijk fietsen hier. Hier en daar zijn uitzichtpunten met informatieborden over het natuurgebied Het Zwin.

LF Kustroute kaart
Kaart van de route van Badzand-Bad tot Bad Nieuwschans. © Nederland Fietsland

In Breskens neem je de Westerschelde-ferry naar Vlissingen (westerscheldeferry.nl). Deze is alleen bedoeld voor fietsers en voetgangers.

Molen Vlissingen
Vlissingen

Vlissingen is een mooie stad met leuke haven, mooie boulevard en het Zeeuws maritiem muZeeum. Verder vind je er een standbeeld van Michiel de Ruyter, en is er een Sint Jacobskerk. Ook kunnen er in Vlissingen diverse kunstroutes gefietst en gewandeld worden, mocht je hier een dagje extra willen blijven.

Haven van Vlissingen LF Kustroute
De Havan van Vlissingen

Vanaf Breskens tot en met Zoutelande fiets je door de duinen over mooie glooiende fietspaden, afgewisseld door fijne verkoelende bospaden. Dit deel van Zeeland is erg populair en met het mooie weer dat ik had was het wel wat druk op de fietspaden. De zee is overigens lang niet altijd in zicht, en dit is vaak het geval.

Als je de LF Kustroute wilt fietsen omdat je verwacht continu de zee te zien dan kun je beter hier en daar je eigen weg zoeken. Soms zijn er alternatieve routes met uitzicht op het water, zoals bij Zoutelande.

Windmolens Zeeland

in Zeeland rijd je opvallend veel door mooie bosjes, en aan bankjes geen gebrek. Burgh-Haamstede heeft een mooie grote AH vlak aan de route. Die kon ik goed gebruiken want ik overnachtte op de mini-camping De Hoge Blok waar verder geen winkel bij in de buurt is. Het is een eenvoudige camping maar prima en lekker rustig. Hij ligt een paar km van de kustroute af, maar hier ontloop je wel de ‘gekte’ van de drukke badplaats Renesse.

Deltawerken Neeltje Jans

Lekker doortrappen over de Oosterscheldekering.

Fietsen door de Bosjes Zeeland

Uitkijktoren Goerree Overflakkee bij Ouddorp
Uitzicht vanuit een uitkijktoren

Goedereede toren
Goedereede

Groot schip maasvlakte
Flinke containerschepen bij de Maasvlakte

Vanuit een bosrijk gebied fiets je ineens de Maasvlakte op. Wat een contrast. De fietsroute draagt dat stuk niet voor niets de naam ‘De Twee Werelden Route’. Grote schepen en ontelbare containers. Ineens kwam ik dit stuk een hoop andere bepakte fietsers tegen, die allemaal op tijd wilde zijn voor de Fast Ferry naar Hoek van Holland. Deze ging (althans toen ik er was) zo eens in de 60 à 80 minuten. Een kaartje kan je online of aan boord kopen.

wachten op ferry maasvlakte met de fiets

Er stonden al een hoop fietsers te wachten. Het bleek uiteindelijk allemaal maar net te passen, dus zorg dat je niet de laatste in de rij bent 😉 Onder hen een flink aantal die het Rondje Nederland aan het fietsen waren.

Kust bij 's-Gravenzande LF Kustroute

Van Hoek van Holland naar Den Haag is een prachtig stuk, fietsend door de duinen met hier en daar een strandtent.

Kurhaus Scheveningen
Het Kurhaus in Scheveningen

Scheveningen is even hectisch, maar daar ben je zo doorheen. En dan wachten de mooie Oostduinen.

Strand Den Haag
Strand na Scheveningen
Duinstrook Bos

In Noordwijk kampeerde ik op Camping De Wulp, die naar ik meen slechts een paar honderd meter van de route afligt.

Duingebied vanaf uitzichtpunt

Wind tegen door prachtig duinlandschap en bosjes. Wel heuveltje op en af, en met tegenwind (had ik noord-west) vrij pittig. 

Duin bosje LF Kustroute

Soms is het best druk op de fietspaden, maar vaak fiets je ook heerlijk alleen, met foto’s van prachtige doorkijkjes tot gevolg.

Schoorlse duinen
Schoorlse Duinen
Walk of Shame Petten
De ‘Walk of Shame’ bij Petten

Fietsend naar Petten kwam ik een bord tegen met ‘Walk of Shame’. Dat wile ik wel even zien. Als je afstapt en het bord volgt kom je langs een duinstrook waar iemand ‘wezens’ van plastic en ander duin-afval heeft gemaakt.

In Den Helder overnachtte ik op Camping De Donkere Duinen, zo’n kilometer van de fietsroute. Prima camping met een ruim tentenveld. Wel wat prijzig voor 1 persoon: 16.50. Er is WiFi maar een picknicktafel ontbrak helaas op het trekkersveld. Hier ontmoette ik ook zowaar andere fietsers met een tent (ik kwam er niet zo gek veel tegen) en een wandelaar die aan het trainen was voor de Fjällräven Classic door het Zweedse Lapland.

Vuurtoren Den Helder
De Vuurtoren van Den Helder

In de haven van Den Helder heb je ook de mogelijkheid om de boot naar Texel te pakken. Men kan zo ‘eiland-hoppend’ de Afsluitdijk vermijden. Zeker een aanrader voor als je er de tijd voor hebt. Meer informatie over de veerdienst tussen Den Helder en Texel vind je op www.teso.nl. Informatie over de ferry voor voetgangers en fietsers van Texel naar Vlieland vind je op www.waddenveer.nl.

Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM)
Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder

Het stuk na Den Helder vond ik persoonlijk niet zo bijzonder. Wat me wel echt opviel is dat ik tussen Den Helder en Hippolytushoef ineens heel vaak gegroet werd. Is dat de mentaliteit daar? Dat gebeurt normaal zelden.

Over de Afsluitdijk

Omdat de Afsluitdijk (toen nog, afhankelijk van wanneer je dit leest) afgesloten was voor wandelaars en fietsers moest ik gebruik maken van de (gratis) pendelbus. Ik had verwacht er vrij veel fietsers op de bus aan het wachten zouden zij, net zoals bij de Maasvlakte op de ferry. Dit viel echter enorm mee.

Bij het busstation in Den Oever waren er maar twee andere fietsers. Kijk voor de dienstregeling en andere updates op deafsluitdijk.nl/fietsbus. Mijn bus vertrok overigens 4 minuten te vroeg, dus houd daar rekening mee. Er kunnen maximaal 15 fietsen mee, afhankelijk ook van hoeveel personen er mee moeten. De fietsbus zet je af bij Bushalte Kornwerderzand. Een leuk alternatief om de Afsluitdijk te omzeilen is dus door Waddeneiland te hoppen.

De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren zoals het er nu naar uit ziet tot eind 2022. Het fietspad is daarom niet begaanbaar. Wanneer de boel af is kunnen fietsers en wandelaars naast het bestaande fietspad ook gebruik maken van een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde.

fietsbus afsluitdijk
De gratis pendelbus die wandelaars en fietsers over de Afsluitdijk brengt

Na de Afsluitdijk kom je vrij snel in Harlingen; ook een plek waar je de boot zou kunnen nemen voor een paar dagen Terschelling bijvoorbeeld. Kijk daarvoor op de website van Rederij Doeksen. Er is een veerdienst en een wat duurdere sneldienst.

Ook is Harlingen een leuke plek om wat langer rond te kijken als je de tijd hebt.

Harlingen haven LF Kustroute
Harlingen Haven

Na Harlingen fiets je door een tamelijk leeg Fries landschap. Je houdt er van of niet; ik ben geen groot fan. Het trapt wel lekker door natuurlijk. Je komt lange tijd geen winkels of horeca tegen, wat op een tropische juni-dag wel een beetje een tegenvaller is.

St jacobiparochie

St.-Jacobiparochie, ook wel ‘Santiago aan het Wad’ genoemd heeft een pelgrimsinformatie-centrum in de Groate Kerk voor fietsers (en wandelaars) die naar Santiago de Compostela willen fietsen. St. Jabik bekend is als startplaats van het Jabikspaad, dat eindigt in het Spaanse Santiago en waar Keizer Karel de Grote al van droomde.

Het informatiecentrum is beperkt open. Wel trof ik een dame aan die graag de Camino had gelopen, maar vanwege Covid als alternatief een rondje Nederland was gaan fietsen.

Overnachten deed ik in Holwerd, op de gelijknamige camping. Wat mij betreft een prima camping al ligt hij wel aan een drukke weg met veel hard optrekkende motoren. Maar verder niet duur, picknicktafels, WiFi, meerdere stopcontacten voor elektronica en een supermarkt op een paar honderd meter afstand.

In Holwerd heb je de mogelijkheid om met de boot Ameland te bezoeken. Kijk voor de dienstregeling op wpd.nl.

Friesland deel bij Marrum

schapen op dijk
Geen omgerolde schapen hoeven redden dit keer gelukkig

Zelf ben ik geen fan van fietsen in Friesland en Groningen. Ik vind het laatste derde van tocht beduidend minder mooi. Maar anderen houden weer erg van het open landschap. 

Dieren zoeken verkoeling

Het was een tropische dag en dieren zochten verkoeling. Ik zocht om het half uur een boom op om te scholen voor de zon.

Start pieterpad Pieterburen
Pieterbuuren

Pieterburen kent iedereen als het startpunt van het Pieterpad. Mocht je ook een wandelaar zijn kan ik deze lange-afstandstocht van harte aanbevelen. De route was boven verwachting mooi en afwisselen. Er is overigens ook een alternatief voor fietsers bedacht: Het Fietserspad. Ook hier is een gidsje van uitgebracht.

Die avond heb ik gekampeerd op Camping Kiek op Diek in Bierum. De camping ligt praktisch aan de route. Eenvoudig sanitair, kleinschalige, sympathieke eigenaren en niet duur. Picknicktafels op het tentenveldje, en bijbehorende kroeg waar we die avond gezamenlijk naar het Nederlands Elftal keken.

Niet ver na Bierum bereik je het eindpunt van de LF Kustroute, Bad Nieuweschans. Hier kun je Duitsland in om de North Sea Cycle te vervolgen, maar ik koos ervoor om via de grensroute (zie verderop) naar huis te rijden. Al met al een prachtige route waarbij ik grofweg het deel tussen Breskens en Petten het mooiste vond. En dat is een behoorlijk stuk 😉

Als ik hem nog eens zou fietsen zou ik in Friesland kiezen voor een alternatief over Franeker, Leeuwarden en Dokkum. Al met al een fantastische paar dagen gehad!

Overnachten tijdens de LF Kustroute

  • Op de fietskaarten van het LF Kustroute gidsje zie je (fietsvriendelijke) hotels en B&B’s ingetekend, allemaal aan of dicht aan de route.
  • Kamperen kan natuurlijk ook. Campings staan ook op de kaarten aangegeven. Om andere campings te zoeken onderweg gebruik ik de fijne app van Archies (dubbelcheck wel of de camping nog bestaat; dit bleek niet altijd het geval). Zoek je bijzondere plekjes? Kijk dan eens bij Campspace, kamperen bij particulieren in de tuin.
  • Hotels & B&B’s vind je onder andere via Booking.com
  • Logeren bij particuliere fiets-enthousiastelingen? Word lid van Vrienden op de Fiets en overnacht voor een vast bedrag per persoon bij mensen thuis, inclusief ontbijt.
  • Zin gekregen om de gehele Noordzee rond te fietsen? Kijk dan eens op de website van de North Sea Cycle: www.eurovelo.com/northsea-cycle

Overige LF Routes

Er zijn in ons land meer mooie LF-routes te fietsen. Zo fietste ik eerder al de LF Zuiderzeeroute. Verder zijn tot nu toe ook de LF Maasroute en LF Waterlinieroute uitgebracht. Zodra ik deze ook gefietst heb verschijnen hier de links naar het verslagje.

Als je zelf de LF Kustroute hebt gefietst en tips of aanvullingen hebt, dan hoor ik die natuurlijk graag. Je kunt jouw ervaringen (of reisverslag) achterlaten als comment onderaan deze pagina.

Fietsen Langs de Grens

Ik fietste de LF Kustroute als onderdeel van een route langs de gehele Nederlandse grens. Ik vond deze Langs de Grens-route op de website van Pelgrimswegen. De vereniging voor fietsen en wandelaars die naar Rome willen fietsen. Dit rondje was als Corona-alternatief geïnitieerd door Peter Molog, die daar zelf ook een reisverslag over schreef op zijn eigen website.

Deze route langs de landsgrenzen is vrij uitdagend met hier en daar (niet te fietsen) mulle zandwegen, MTB single tracks en onverharde beklimmingen die niet te fietsen zijn. Zo zal ik mij een klim Maastricht uitrijdend nog lang heugen. Deze route is niet voor iedereen en niet voor eke fiets! Maar wel een leuke gimmick en vaak mooie route. Eenmaal bij de kust aangekomen koos ik voor de LF Kustroute in plaats van de grensroute. Uiteraard is er een overlap maar de LF Kustroute volgt lang niet altijd de route zo strak mogelijk langs zee.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

3 gedachten over “LF Kustroute: fietsen langs de prachtige Nederlandse kust”

  1. Met plezier je verslag gelezen en foto’s bekeken van je Kustroute-fietstocht!
    In september ‘20 heb ik de Zuiderzeeroute en in september ‘21 de Maasroute gefietst. Hierbij gebruik makend van Vrienden op de fiets. Dit jaar staat de Kustroute op de planning ergens in augustus-september-oktober. Daarbij overweeg ik ook om op bepaalde plekken gebruik te maken van een camping. Ik heb daar wel wat vragen over. Kan ik met jou daarover in contact komen?

    Met vriendelijke groet,
    Bibiane

    Beantwoorden
  2. Als 90+ser ben ik de LFKustroute aan het voorbereiden. Ik ga met de trein naar Bad-Nieuwenschans en vandaar via de Terschelling, Vlieland en Texel naar Den Helder en dan afzakken naar Bad Cadzand.
    Ik overnacht bij vrienden op de fiets.
    Voor dit soort fietstochten heb ik weinig ervaring ( heb wel in 2023 het Pieter pad gefietst vanaf Maastricht via Pieterburen naar Hoorn en daar op de trein naar Rotterdam een hele ervaring en prachtig om te doen.
    Als leek zou ik het op prijs stellen adviezen te ontvangen waar ik op moet letten om weer heelhuids thuis te komen, verder een mogelijk advies hoe ik z.n mooi verslag moet maken om op het internet te plaatsen voor geïnteresseerde ouderen.
    Met vriendelijke groet,
    Teun de Jong

    Beantwoorden

Plaats een reactie